lördag 26 oktober 2013

Kunskap hjälper mot mycket!

Det här med kunskap och att förmedla kunskap är något som ligger mig och OnLineSupport varmt om hjärtat.

Jag förvånas dagligen hur dåligt ställt det är med kunskapen kring det mest grundläggande kring datoranvändning när jag möter folk som sitter med en dator framför sig. Visst man kan ofta de system man dagligen använder sig av, men när man går över till det lite mer allmänna så är man ofta totalt borta. Möter dagligen folk som t ex inte vet vad [Ctrl]+[C], [Ctrl]+[V] och [Alt]+[Tab] gör. Nu är detta knappast den enskilde användarens fel, man tvingas oftast att själv söka sig fram till kunskapen, och vet man inte vad man söker så är det ju inte helt lätt.


Tittar man på den del av samhället som har till uppgift att sprida kunskap blir man ju inte heller direkt imponerad (nu trampar jag säkert några på tårna). De jag möter här på nätet är givetvis kunniga, men de jag mött ute i verkligheten skulle jag till stor del nästan vilja kalla digitala analfabeter. Detta är dock inte sagt i kritisk eller nedvärderande ton vad det gäller dessa personer, man har kanske inte direkt intresset att lära sig på egen hand. Trots allt så är ju det här med IT något man fått sig påtvingat, och då är det en normal mänsklig reaktion att slå från sig.

Nu blir detta med IT i skolan lite extra konstigt när man ofta börjar med att dela ut datorer och man sätter ett redskap i händerna på användare som oftast inte har någon större kunskap i att använda redskapet (enligt mina barn så är inte kunskapsnivån vad det gäller datoranvändande speciellt hög bland deras jämnåriga heller).

Kan det vara så att detta med IT har blivit en så naturlig del i vårt samhälle att det är lite genant att säga att man vill lära sig mer?

En gång i tiden så var det faktiskt till och med TV-program där man kunde få tillfälle att lära sig mer. Men nu är det mest matlagning och hemsnickrande man hittar där.



Jag kommer dock att kämpa på med att försöka få dela med mig av det jag kan och sprida den "digitala kompetensen" vidare genom bl a den här bloggen.

Med hjälp av kunskap kan man ju lätt slippa problem som de TkJ skriver om ned och de jag bloggade om för någon dag sedan (Gå inte på det här på din facebook!).

Läs gärna TkJ's bloggposter om problem du inte behöver drabbas av om du har lite kunskap och tänker dig för.

Cryptolocker krypterar dina filer och kräver lösensumma:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar